Om mig

Jag är en glutenintolerant ingenjör bosatt i Stockholm. I hela mitt liv har jag bakat kakor och ätit bullar nästan oavbrutet. Jag älskar mat, jag älskar att gå ut och äta och fika och att läsa om mat.
När jag var 14 blev jag semi-vegetarian; jag åt fortfarande fisk men uteslöt kött och fågel. I februari 2011, när jag bodde och jobbade i Tyskland, blev jag diagnosticerad med celiaki, vilket var en chockarted upplevelse. Jag hade sökt vård för helt andra magproblem, men fick en celiakidiagnos ”på köpet”. Att vara vegetarian och glutenintolerant är en svår kombination, så efter en lång omställning lyckades jag inkludera även kyckling i min diet.

Den celiaki som jag har är i princip symptomfri; jag känner ingenting om jag råkar få i mig gluten. Detta är både en lycka och en förbannelse. Å ena sidan lider jag inte speciellt mycket av att råka få i mig gluten, å andra sidan kan jag aldrig riktigt vara säker på att jag äter rätt. Jag får heller ingen belöning för mina ansträngningar i och med att jag inte mår bättre av glutenfri kost. Trots detta är jag mycket noga med att äta glutenfritt. Det enda jag tänjer på är öldrickandet, jag dricker de flesta kommersiella öler men försöker att hålla nere kvantiteterna. Veteöl, öl från mikrobryggerier och öl som ser grumlig ut avstår jag från.

Att gå ut och äta är en av mina favoritsysselsättningar, som tyvärr har blivit mycket mindre njutbar efter diagnosen. Sverige är ett fantastiskt land att bo i för glutenintoleranta, men trots detta möts man ofta av okunskap, oförståelse eller slarv på restauranger och caféer. Att ständigt behöva förklara vad gluten är, att det rör sig om en sjukdom och inte bara en trendig diet och att alltid vara osäker på att man får rätt mat tar på krafterna och humöret.

Jag hoppas att utbildning inom allergier och specialkoster blir obligatoriskt för dem som driver restauranger och caféer. Att ge någon fel mat är att likställa med att felmedicinera eller förgifta någon. Min vision är ett mat-Sverige där alla, oavsett kostpreferenser, kan känna sig trygga och avslappnade vid restaurang- och cafébesök. Mitt lilla bidrag till detta är denna blogg, där glutenintoleranta och deras vänner och familj kan få tips om vilka ställen som har kunskaper om celiaki, och dit man kan gå utan att oroa sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s